Fia Algotsson

Lite om mig

Jag heter Fia och är jämfört med många av de andra instruktörerna på klubben en riktig rookie. Jag har bara haft hund i sedan 2016 då omplaceringshunden Kajsa flyttade in hos oss, 2020 utökades familjen med en till omplacering, mellanpudeln Åke. Trots detta har jag redan hunnit med att bli allmänlydnadsinstruktör, ID-hundförare och att bli klubbmästare i rallylydnad. Tidigare höll jag på mycket med hästar och är utbildad djursjukvårdare. 
Etologi, läran om djurs beteende är något som i flera år varit ett intressant ämne för mig. Och nu på senare år har jag läst ett tiotal böcker om hundars beteende. Jag försöker att ständigt hålla mig uppdaterad, vidareutbilda mig och tillämpa moderna metoder när det kommer till hundträning. 
Mina kurser är helt belöningsbaserade, vi arbetar aldrig med straff så som att rycka i koppel eller att vara arg på sin hund. Vi ger hunden rätt förutsättningar för att kunna lyckas efter sin egen förmåga. Det medför att stämningen blir väldigt glad, hundarna blir självsäkra individer och både förare och hund har en trevlig stund på klubben. 
 
Vilken hundsport tycker du är roligast och varför? 
Att träna rallylydnad är det jag tycker är allra roligast, rallylydnad är en glad sport som alla hundar och förare kan utöva. På senare tid har jag börjat intressera mig för hundens fysträning och tränar mycket balansbollsträning.
 
Vad anser du är viktigast när man tränar hund? 

Att inte ställa för höga krav på sin hund. Gör hunden inte rätt så har den antingen inte förstått vad vi menar, har inte rätt förutsättningar för att lyckas eller är helt enkelt inte motiverad. Det är vårt jobb som hundägare att få hunden att förstå vad den ska göra, ge rätt förutsättningar för att hunden ska lyckas och att motivera hunden.